Cubaan pertama #1 - Pai Apel
bahan-bahan pastri:
250 gm tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega -buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- untuk bagi dough boleh kepal
Sehelai kertas minyak + Sedikit beras atau kekacang - pemberat untuk bentuk base pai
Cara-cara untuk buat dough
- untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising
- Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti (berketul2).
- Masukkan kuning telur dan air.
- Uli hingga menjadi pastri lembut (tak melekat kat tangan and tak keras sangat).
- Bentukkan bulat, bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
#Sementara nak tunggu dough sejuk, buat inti
Bahan-bahan inti:
4 biji epal hijau (dipotong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
Cara nak prepare inti:
4 biji epal hijau (dipotong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
Cara nak prepare inti:
- Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu/ lembut.
- Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
- Masukkan bancuhan tepung gandum (untuk bagi pekat) dan kacau rata.
- Sejukkan.
Next
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.
- Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.
- Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.
- Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
- Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
- Baki pastri tu buat hiasan kat atas inti
- Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.
Notes untuk cubaan #1
1. Baki dough kurang sangat, tak boleh nak hias kat atas
2. Kurangkan ketebalan kat bahagian tepi
3. Pai lembut
0 comments:
Post a Comment