Blogger Backgrounds

Monday, June 20, 2016

RESPI PAI APEL #1

Cubaan pertama #1 - Pai Apel

bahan-bahan pastri:

250 gm tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega -buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- untuk bagi dough boleh kepal
Sehelai kertas minyak + Sedikit beras atau kekacang - pemberat untuk bentuk base pai

Cara-cara untuk buat dough

  • untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising
  • Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti (berketul2).
  • Masukkan kuning telur dan air.
  • Uli hingga menjadi pastri lembut (tak melekat kat tangan and tak keras sangat). 
  • Bentukkan bulat, bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.

#Sementara nak tunggu dough sejuk, buat inti

Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (dipotong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis 
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)

Cara nak prepare inti:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu/ lembut.
  • Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum (untuk bagi pekat) dan kacau rata.
  • Sejukkan.

Next
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.
  • Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.
  • Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan. 
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • Baki pastri tu buat hiasan kat atas inti
  • Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.

Notes untuk cubaan #1
1. Baki dough kurang sangat, tak boleh nak hias kat atas
2. Kurangkan ketebalan kat bahagian tepi
3. Pai lembut

0 comments: